Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

A hulladékstátusz megszűnése vasfém- és alumíniumhulladékok esetén

Az Európai Unió kidolgozta a hulladékstátusz megszűnésének kritériumait a vas-, acél- és alumíniumhulladékokra vonatkozóan. Az előírásokat kihirdető 333/2011/EU rendelet részletesen rögzíti a hasznosítási művelet alapanyagául szolgáló fémhulladékokra, a kezelési eljárásokra, valamint a hasznosítási műveletből származó fémtörmelékekre vonatkozó konkrét kritériumokat, továbbá előírja a megfelelő minőségbiztosítási rendszer működtetését és a szállítmányokra vonatkozó megfelelőségi nyilatkozat elkészítésének kötelezettségét.

Bővebben...

Magánszemély letétjének kiváltása

EgymillióAz oldalunkon - ahogy azt megszokhatták - nem csak a számítógépes programmal foglalkozunk. Most ismét kitérünk egy lehetőségre, amelynek nincs köze a számítógéphez...

A „Fémtörvény”, valamint a végrehajtásáról szóló Korm. rendeletet meghatározzák a fémkereskedelmi engedély kiadásának feltételeit, többek között az engedély érvényességi idejére felajánlott tevékenységi biztosíték összegét és teljesítésének módját.

 

A teljesítés módja három féle megoldással is történhet, melyek közül egy újabbat mutunk be. A Biztosítási Szerződés alapján kiállított Biztosítói kötelezvényt.

 

Bővebben...

Környezetvédelmi éves jelentés

A 164/2003. (X.18.) kormányrendelet előírása szerint a hulladékok begyűjtéséről, előkezeléséről jelentést kell tenni a hulladékokkal „foglalkozó” vállalkozásoknak. A jelentést általában a cégek által felkért környezetvédelmi megbízottak készítik el. A jelentés elkészítéséhez szükség van több információra. Ezek sorban a következők:

Bővebben...

Anyagkísérő Okmányok elszámolása

Vaslap programmal kiállított anyagkísérő okmányok sorszámtartományának elszámolása.

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény végrehajtásáról szóló 312/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet 24 § (5) bekezdése alapján:

Bővebben...

A Vaslap 2. program elterjedése

Vaslap program az országbanAz országban több, mint 600 fémkereskedő rendelkezik engedéllyel. A VPOP a honlapján folyamatosan frissíti a engedélyesek listáját. (Ha kíváncsi rá, kattintson ide...) A működő cégek közül a legtöbben a manuális, azaz kézi adatszolgáltatást választoták. A közép- és nagy-vállaltok saját részükre írattak programokat, illetve a meglévő vállalatirányítási rendszerüket alakítatták át, hogy az megfeleljen a Pénzügyőrség elvárásainak. A kisvállalkozásoknak az a része, amely nem akarta kézzel írni a nyilvántartást, a piacon lévő néhány programból választott.

Programunkat több, mint 200 cég, és ennél is több telephely használja. A felhasználók tábora még most is folyamatosan növekszik.

A Vaslap program elterjedése az országban a térképen látható. A székhelyek nincsenek pontosan elhelyezve a térképen, csupán az országos megoszlás látható.

(A weboldalunkon való referencia megjelenést a Kedves Ügyfeleink a szerződésünk alapján vállalták. Ha valamely vállalkozás esetleg nem kíván megjelenni oldalunkon, kérjük jelezze nekünk, és eltávolítjuk a térképről.)

Egyre könnyebb használat...

Ezúton szeretnénk megköszönni Önöknek - mind a felhasználóknak, mind a NAV munkatársainak -, hogy rendszerünk tökéletesítésében segítenek nekünk! Igyekszünk a törvényi kereteken belül a lehető legtöbb folyamatot automatizálni, hogy még kevesebb időt kelljen tölteniük a számítógépes nyilvántartással. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem könnyű az Önök feladata sem. Sokan használják úgy a programot, hogy csak csekély számítógépes ismerettel rendelkeznek. Ezen kedves felhasználóinknak áll rendelkezésre telefonos segítségnyújtó szolgáltatásunk, ha valamit nem tud megoldani, hívja munkatársunkat! (Telefonszámainkhoz kattintson ide...)

VPOP állásfoglalások (2010 szept.)

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvénnyel (továbbiakban: Fémtörvény), valamint az e törvény végrehajtásáról szóló 312/2009. (XII.28.) Kormányrendelettel (továbbiakban: Korm. rendelet) kapcsolatosan érkezett beadványt áttekintettem, arra vonatkozóan az alábbiakról adok tájékoztatást:

Bővebben...

Ellenőrzések, razziák

Felszámolják az illegális zónát
Új eszközökkel és szorosabb felügyelettel kívánja a hatóság ellenőrizni a hazai használtfém-piacot. Cél: az illegális, és szürke zóna visszaszorítása.

Ellopott kábelek, közlekedési táblák, csatornafedlapok, elbontott fémhidak, üzem alatt lévő, illetve forgalmon kívüli  vasúti pályatestek és biztosító berendezések. Országosan tízmilliárdos nagyságrendű, de a megyében is százmilliós kárt okoznak a fémtolvajok, s az ezekre ráépülő törvénytelen vagy féllegális használtfém-kereskedelem. A büntetendő módon szerzett haszon nagyobbik részét a lánc végén lévő zugfelvásárlók teszik zsebre, nem pedig az akár áram alatt lévő vezeték megrongálásával az életüket fillérekért kockáztató fémtolvajok.

Bővebben...

Blokknyomtatót támogató javítócsomag

LetöltésA bizonylatok (pl. Vételi Jegy) olcsóbb előállítasa miatt a Vaslap 2 programban lehetőséget biztosítottunk a hőpapíros blokknyomtatók használatára.

A letölthető porogram a "0.2.3b" javítási számot viseli, akárcsak az előző - mindenki által letöltött - javítócsomag. A 0.2.4-es kiegészítések (pl. automatikusan javasolt tárolóhelyek, pénztár kezelés) jelenleg még fejlesztés és tesztelés alatt állnak, ezért ezt megelőzően - a sürgőssége miatt - helyeztük letölthetővé a nyomtatós kiegészítést. Mivel igen sokféle - ismeretlen típusú - blokknyomtató van az országban, kérjük jelezzék észrevételeiket a vendégkönyvben vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  a blokkal kapcsolatban! Köszönjük!

Figyelem! Csalók az országban!

ÁCsalókl fémkereskedők vásárolhatnak az Önök nevében.

Július közepén olyan ál fémkereskedők bukkantak fel, akik más cégnek álcázva magukat látogatnak el a fémulladék kereskedőkhöz, ahol színesfémet vásárolnának utalásos számlával.

Hogyan tudják magukat más cégnek álcázni, hogyan derült ki egy csalás idő előtt?

Bővebben...

Új VPOP fémkereskedelmi adatszolgáltató nyomtatvány!

Aki a fémkereskedelmi anyagkísérő okmány Vaslap programmal történő előállítására engedélyt kapott, lehetősége van a sorszámtartomány elektronikus nyomtatványon történő igénylésére és elektronikus nyomtatvánnyal történő elszámolására. A trükk, hogy a

Bővebben...

Önök kérték - nyomtatás szalagra

Blokknyomtató

Többen kérték a vaslap fejlesztői csoportját, hogy készítsen a programhoz egy olcsóbb nyomtatási lehetőséget biztosító felületet. Ne kelljen A4-es lapok tömkelegét nyomtatni minden nap. Ez alapján fejlesztés kezdődött el a blokk méretű bizonylatok és listák nyomtathatóságára.

A papír és festék költségek csökkentését leginkább hőszublimációs blokknyomtatóval érhetjük el.

Bővebben...

Feldarabolt zsilipelemek egy fémhulladék telephelyen

Miskolc - Feldarabolt zsilipkaput is találtak azon a sajóbábonyi portán, ahol 20 ezer kilogramm fémhulladékot foglaltak le a vám és pénzügyőrök a napokban, akkor, amikor soha nem látott árvíz vonult le a folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszain - mondta Szabó Zsolt ezredes, a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának parancsnoka, szombaton az MTI-nek.

Bővebben...

MR1 - A fémtörvény óta többen buknak meg

A fémkereskedéssel foglalkozók alig harmada jelentkezett eddig, hogy a januárban hatályba lépett fémtörvény alapján megújítsa engedélyét. A türelmi idő április 1-jén járt le. Az új törvény szigorúbb ellenőrzést, adminisztrációt, állandó elektronikus kapcsolatot ír elő.

Bővebben...

Illegális hulladékbontó Csehimindszenten

Illegális fémlerakóIllegális hulladékbontót találtak a pénzügyőrök Csehimindszenten, ahol hegyekben álltak a mosógépek és a hűtőszekrények. Az ingatlanon közel 500 tonna fémet foglaltak le a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai. 

Bokáig érő sárban dolgoznak a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri hivatal munkatársai. 2010. június 1-én, délelőtt a körmendi rendőrök, a vasnepe.huszombathelyi  pénzügyőrök és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkavédelmi Felügyelőség munkatársai

Bővebben...

Bankgarancia helyett "Biztosító kötelezvény"

Több fémkereskedő jelezte, hogy a  "Készpénz letét"-et vagy "Bankgaranciát" szívesen kiváltaná egy "Biztosító kötelezvény"-nyel. Mivel jelenleg ilyen pénzügyi biztosítékot nem kínálnak a biztosítók ezért megfelelő számú igény esetén lehetőség lenne a termékfejlesztésre.

Bővebben...

Razzia a fémátvevő telepeken

EllenőrzésekTöbb Fejér megyei településen (Dunaújvárosban, Mezőfalván, Baracson, Rácalmáson és Perkátán) tartottak átfogó fémrazziát május 18-án az illetékes hatóságok, amelyek kifejezetten a fémátvevő telepeket vizsgálták. Az akció nyomán több eljárás is indulhat.

Ilyen típusú razziáról már hallottunk az egyik - programunkat használó - kedves ügyfelünktől, de nála semmilyen problémát nem tárt fel az ellenőrzés. Mind a telephely, mind a készlet rendben volt.

Bővebben...

Néhol hosszú ideig tart a letöltés

Lassú a Pannon mobil internet szolgáltatásaA vaslap program automatikus frissítése néhány számítógépen nehézkesen megy. A legtöbben néhány másodperc alatt le tudják tölteni a program aktuális javítócsomagját, viszont néhányan órákig várják, hogy a frissítés letöltődjön hozzájuk. Kiderült, hogy a lassú letöltés csak a Pannon mobil Internettel rendelkező ügyfeleinknél jön elő.

Bővebben...

Sztornózás, korrekció, áttárolás, stb.

Mit, hogyan könyveljünk...Kérdések a VPOP jogcímeivel kapcsolatban

Hogyan kell használni a Vaslap programot, ha nem „normál” folyamatokat, mint például bevételezést vagy kiadást szeretnénk végrehajtani, hanem ritkábban előforduló műveleteket, mint pl. korrekciót vagy telephelyek közötti áttárolást kell elvégeznünk? Tájékoztatónk apropóját az adta, hogy 2010. április utolsó napjaiban a Vám- és Pénzügyőrség letölthetővé tette a havi jelentéshez szükséges 1.4-es elektronikus nyomtatványt, amelyen már szerepelnek azok a jogcímek, amelyek ez idáig hiányoztak a rendeletben meghatározott, fémkereskedőkre „kitalált” tevékenység listából.

Bővebben...

Fordított Áfa fizetési kötelezettség

A fordított Áfa fizetés azt jelenti, hogy az Áfa működési mechanizmusával ellentétben értékesítéskor nem az eladó fizeti meg a számlában foglalt összeg után az Áfát hanem a vevő. A fizetés azonban a vevő részéről nem jelent - néhány kivételtől eltekintve - tényleges befizetést, mivel ha a vállalkozás Áfa alany akkor a számla alapján jogosult az Áfa levonására is és így nem keletkezik tényleges adófizetési kötelezettség!

Mit jelent a „fordított” Áfa fizetés?

A fordított Áfa fizetés azt jelenti, hogy az Áfa működési mechanizmusával ellentétben értékesítéskor nem az eladó fizeti meg a számlában foglalt összeg után az Áfát hanem a vevő. A fizetés azonban a vevő részéről nem jelent - néhány kivételtől eltekintve - tényleges befizetést, mivel ha a vállalkozás Áfa alany akkor a számla alapján jogosult az Áfa levonására is és így nem keletkezik tényleges adófizetési kötelezettség!

Bővebben...

Program verzió száma az engedélyben

Cikkünk a pénzügyőr ellenőröknek szól.

Az ország különböző területein dolgozó pénzügyőrök más-más megközelítésben beszélnek a szoftver verziószámáról. (Megjegyzendő, hogy ez nem az ő hibájuk, hiszen nem kaptak felvilágosítást a pontos definíciókról.) Fontos, hogy országosan egységesen használjuk a szavakat, ugyanis komoly gond származhat abból, ha a „verziószámot” összetévesztjük a „javító csomag” számmal.

Bővebben...

Infók egymástól...

Az oktatáson hallottuk...2010. április 17-én tartottuk harmadik oktatásunkat a Vaslap program használatával kapcsolatban. Az előadók nem Vaslap program fejlesztői voltak, hanem egy fémkereskedő /Faragó Zoltánné/, aki már hosszú ideje használja a rendszert a saját telephelyén. Cikkünk nem csak az oktatásról, hanem a fémkereskedők friss tapasztalatairól is szól, amelyeket megosztottak velünk.

Bővebben...

További cikkeink...

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!