Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

NAV engedéllyel adhat el fémet a magánszemély a várható 2013-as javaslat szerint

Évek óta nyomon követjük a Fémtörvény módosításáról szóló híreket. Ez idő alatt több olyan dokumentummal találkoztunk, amelyek vélhetően „véletlenül” kerültek ki a hivataloktól. Sajnos nagyon kevés olyan „hivatalos” szöveget olvastunk, amelyben a konkrét javaslatról olvashattunk volna. A médiában jó néhány olyan írással, interjúval is találkozhattunk (a 2012-es, 2013-as évben), melyben újra és újra elővették a fémkereskedelem „államosításról” szóló elképzelést. (Itt jegyezzük meg, hogy ez az elképzelés egyetlen országgyűlési képviselőtől, Pócs Jánostól származott, de mégis óriási vihart kavart.)

 

Európa legszigorúbb fémtörvénye működik Magyarországon 2010. január óta, azonban a fémlopások ellen nem hozta meg a várt sikert, mivel a törvény szigora leginkább a legális cégeket sújtja. Ennek ellenére a magyar törvényhozás továbbra is ugyanettől a formától, a legális kereskedelem szorongatásától várja a megoldást. Így látott napvilágot a Kormány által 2012. április 10-én elfogadott javaslat.

 

pngA törvényjavaslatban olvashatjuk, hogy milyen bürokratikus megoldásokkal kívánják megnehezíteni a legális fémkereskedelmet. Szó van néhány egyszerűsítésről is, melyek nagy vonalakban megegyeznek az előző cikkeinkben leírt, kiszivárgott hírekkel. (Ezekről lentebb olvashat.)

Sajnos van egy pontja a javaslatnak, amely a kisebb fémkereskedő cégek felvásárlását teljesen el fogja lehetetleníteni. Ez a pont más hírforrásokban ekként szerepel:

A javaslat alapján a fémeket a fémkereskedők csak külön igazolás esetén vásárolhatják meg, amelynek köszönhetően javul az ellenőrzés és közvetve visszaszorulnak a kábellopások.„

  

Ha megvizsgáljuk mit is jelent ez a gyakorlatban, akkor kiderül, hogy a magánszemélyeknek a NAV-tól kell igazolást kérniük, hogy eladhassák a náluk lévő fémeket. Levélben, online vagy valamilyen később meghatározott módon írásban kérelmezi, hogy el szeretné vinni otthonról az ócskavasat. Valószínűleg a kérdőívet kell majd kitöltenie és beadnia a hatósághoz. Akkor is, ha csak néhány kilogrammot szedett össze a sufnijában. A NAV-VP-nek napjai lesznek rá, hogy kivizsgálja a kérelmet, megadja-e az „eladhatósági igazolást” vagy kivonul-e a helyszínre megvizsgálni az anyagokat. Eközben a NAV-VP értesíti a rendőrséget a magánszemély „fém eladási kérelméről”, és így további napok elteltével a rendőrség is eldöntheti, hogy ellenőrzi a személyt, vagy sem. Végül egy írásos igazolást kap az illető, hogy elviheti leadni a fémet. (Még egy ide vágó részlet, hogy tilos lesz a begyűjtés vagy más néven „lomziás” is.) A javaslat többi részét nem is részletezzük, mert ez az egyetlen pont magában elég ahhoz, hogy mindenkinek kedvét szegjék a bürokratikus tortúrával.  Gyakorlati megközelítésben olyan alacsony lesz azon magánszemélyeknek a száma, akik vállalják a hivatalos fémeladási procedúrát, hogy - minden bizonnyal - drasztikusan le fog csökkenni a „MÉH-telepek”forgalma.

 

Az rettegett „államosítás” helyett egy kevésbé elítélhető megoldást választottak politikusaink a legális fémkereskedelem beszűntetésére. Egy sokak által elfogadott módszerrel, a piaci ellehetetlenítéssel fogják megoldani a kisebb fémkereskedők kényszerű bezárását.

 

(Véleményünk szerint ez a megoldás az illegális fémkereskedelmet fogja még inkább felvirágoztatni. Reméljük, az új törvény elfogadása előtt a képviselőinknek is eszébe jut majd ez probléma.)

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!