Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Kiegészült a Vaslap program 2012. februárjától

A Vaslap program az ország legelterjedtebb fémkereskedelmi nyilvántartó rendszerévé vált az elmúlt években. A felhasználók mellett a hatóságok is egyre inkább igénybe veszik a program nyújtotta lehetőségeket. Mivel vívta ki a programunk a népszerűségét? Minden bizonnyal azzal, hogy egyszerre több igényt is kiszolgál. Teljesíti a jogszabályok előírásait, széleskörű kezelési lehetőséget biztosít a felhasználóknak, és eleget tesz a NAV pénzügyőr ellenőreinek, akiknek ajánlásait és kéréseit folyamatosan építjük be a rendszerünkbe.

 

A program igen elterjedt, és ez miatt a hatóságok figyelemének a középpontjában áll. A NAV munkatársai több száz vállalkozás telephelyén vizsgálják a működését hónapról hónapra. Több év után még mindig akadnak olyan részletek, amelyeket a hatóságok munkatársai hiányosságnak tartanak. Ezek vélt vagy valós problémák azonnal kiegészítésre kerülnek, amikor a pénzügyőrök ezt megfogalmazzák. Néha könnyebb, és átláthatóbb naplózást szeretnének, néha pedig szigorításokat követelnek meg a jogszabályok értelmezésétől függően. Előfordul olyan eset is, amikor egy adott régió ellenőrei engedékenyebbek voltak, mint a jogszabályok, és értetlenül álltak a program követelményrendszere mellett.

 

Kijelenthetjük, hogy a Vaslap az ország legnyíltabban működő fémkereskedelmi nyilvántartó programja, mivel működését évente megközelítőleg 1000-szer vizsgálják át a hatóságok. Az Interneten megtalálható minden dokumentum, amely a működést írja le, és ezen felül folyamatosan publikálva van a javítások és kiegészítések listája.

 

Miért kaptak szárnyra azok a hírek, amelyek szerint probléma merült fel a program működésével kapcsolatban?

 

A kérdésre a válasz a fentiekből is kitűnhetett a Kedves Olvasónak, hiszen országunkban 19 megyei pénzügyőri igazgatóság van (a fővárossal együtt 20), melyek között előfordul, hogy sajátosan követelik meg a jogszabályok végrehajtását. Szinte minden hónapban új igényeket támasztanak a NAV ellenőrei (itt külön-külön igények származnak az Adóhivataltól és a Pénzügyőrségtől), a KvVM ellenőrei és a Rendőrség munkatársai is. (A rendőrök sok helyen már jól ismerik az „Anyagmozgás Napló” szűrési lehetőségeit, ezért egy adott személy után nyomozva a számítógép előtt önállóan dolgoznak.)

 

Kevés olyan rendszer üzemel az országban, ahol ennyire élesen kidomborodna a régiók és megyék közti különbség a jogszabályok alkalmazása terén. Mi sajnos folyamatosan tapasztaljuk, hogy amit megtiltanak az egyik területen, azt engedélyezik a másikon. Ez miatt egyre újabb és újabb igények születnek a hatóságok részéről, amelyeket a Vaslap munkatársai szorgalmasan kielégítenek.

 

2012. február közepén kiegészítettük egy újabb naplóval a Vaslap programot, és néhány szigorítást vezettünk be. A módosítás látszólag csekély, de a körülötte zajló események annál nagyobb hullámokat kavartak. Mi volt a kiegészítések oka? Az ország egyik régiójában a NAV fémkereskedelmi ellenőrei több fémkereskedő telephelyén megvizsgálták a bizonylatok létrehozásának lehetőségeit. Egész pontosan, az adott naptól eltérő dátumú bizonylatok rögzítésének lehetőséget vizsgálták. Ez két dolgot jelentett;

  • Az egyik esetben, a programon belül kikapcsolták a „Pontos idő” beállítást, és így rögzítettek „tegnapra” egy bizonylatot.
  • Másik esetben a Windows rendszeróráját átállítva rögzítettek be egy bizonylatot.

Az elkészített bizonylatok természetesen belekerültek az Anyagmozgás naplóba, és természetesen a készleten is látszottak. A bizonylat számából látható, hogy az adott Vételi Jegy melyik bizonylat után következik a sorban. Ha az Anyagmozgás naplót ”Teljesítési dátum” szerint sorrendezzük, akkor látható a sorba nem illő bizonylatszám, illetve fordítva, a táblázatot „Bizonylatszám” szerint sorrendezve is látható az oda nem illő dátum. Nincs tudomásunk arról, hogy ez idáig bárki visszaélt volna a dátumokkal, de a NAV munkatársai egy visszaélésre való lehetőséget véltek felfedezni, ezért egy új naplóval egészítettük ki a programot. A februári javító csomag frissítése után egy új menüpont jelenik meg a „Naplók” menü alatt, amelyben gyorsan áttekinthetővé váltak a dátumállítással készített bizonylatok. Fontos tudni, hogy a program nemcsak a belül végrehajtott dátummódosításokat, hanem a Windows rendszeridejének állítást is képes felismerni. Ez miatt nem érdemes a rendszeridőt átállítani, hiszen ezzel súlyosan veszélyeztetik a pontos adatbázis szinkronjukat is! (Megjegyezzük, hogy a bizonylati sorrenden felül, és az újabb napló bevezetésén kívül, a napi jelentés és a havi jelentés összevetéséből is kiderül a bizonyaltok és tömegek hiánya. A jogszabályban nem ismerünk olyan kitételt, amely megtiltaná, hogy néhány jogcím esetében a Teljesítési dátumot, átállítsuk az adott napról. Az ügyben állásfoglalást kértünk az Országos Parancsnokságtól, amelyet közölni fogunk, amennyiben megkapjuk azt.) A leírt problémakörön felül több kiegészítés is került, és kerül most is a programba, hiszen ennek a cikknek az írása közben is kapunk jelzéseket az újabb szükségletekről. (Pl. most szereztünk róla tudomást, hogy a rendőrség szeretné látni a beszállítók neve mellett a születési idejüket, melyet az adóazonosító jelből tudnánk visszaszámolni, hogy így leszűkíthessék az azonos nevű és lakcímű személyek körét.)

 

A Vaslap program ilyen mérvű átvilágítása után következnek a nem annyira elterjedt, és az „egy cégre írt” anyagnyilvántartó programok szemléi, ahogy azt a NAV-tól megtudtuk. Programunk vizsgálata volt a legkézenfekvőbb az ellenőrök számára. A legutóbb feltárt, vélelmezett hiányosságokat orvosoltuk. Sajnos a több éves működés, és a több ezer ellenőrzés után is érkeznek még a feladatok, de munkatársainkkal továbbra is az élvonalban szeretnénk tartani a rendszerünket.

 

Ha Ön mobil Internet mellett használja a Vaslap programot, akkor előfordulhat, hogy a javító csomagok nem érkeznek meg automatikusan a számítógépére, ezért kérjük, keresse fel weboldalunkat sűrűbben, hogy – a „Letöltések” menüpont alatt – meggyőződjön az Önnél lévő program frissességéről! A pénzügyőrök mindig a legújabb javító csomagot szeretnék Önnél látni!

 

Jó és sikeres munkát kívánunk!

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!