Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Kiegészítések a Vaslap programban 2012-től

Szja Vaslap programmal2012. január 1-től a fémkereskedőkre olyan mértékű adminisztrációs teher nehezedik, hogy számítógépes programok nélkül már nem is lennének képesek kezelni, követni, jelenteni a tevékenységük során adódó feladatokat.

 

Az év első napjától a fémkereskedőknek kell levonni a fémeket leadó magánszemélyektől a személyi jövedelemadót is a leadott anyag értéke szerint, mivel 2011. decemberében (a 2011. évi CLVI. törvényben) módosították az „Szja törvény” (1995. évi CXVII. törvény) 58. §-át.

 

A magánszemélyek fémhulladék eladásból szerzett bevételéből 25% számít jövedelemnek. Az adót a kifizetéskor a fémkereskedő állapítja meg és vonja le. Az adók és járulékok bevallását, megfizetését az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon kell bevallani és megfizetni.

A fémkereskedő havi adóbevallásában „magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként” kell szerepeltetni a levont, összegyűjtött adókat. (Az idézőjeles részből következtetünk, hogy nem személyenként kell elkészíteni az adóbevallást, hanem egyben.) E jövedelemmel összefüggésben sem a fémkereskedőt sem a magánszemélyt egyéb kötelezettség nem terheli. (Ha tovább szeretné olvasni a cikket, kattintson a "Bővebben" gombra.)

 

A magánszemélyek által leadott egyéb – Fémtörvény hatálya alá nem tartozó – hulladékok (pl. papír, műanyag, rongy) után nem kell személyi jövedelemadót levonni a kifizetés pillanatában. Amennyiben az éves eladás meghaladja a 600.000,- Ft-ot, abban az esetben a magánszemélynek saját magának kell bevallania és megfizetnie az adót. Ebben az esetben a hulladékkereskedőnek nincs ellátandó kötelessége, csupán tájékoztathatja a személyt az évben tőle átvett anyagok értékéről.

 

SZJA a Vaslap programban

A programban bevezetésre kerültek a levonható adók. Azért fogalmazunk többes számban, mert nemcsak a most aktuális „4%-os szja” használható a rendszerben, hanem később bármilyen más adót is beállíthatnak a partnereikhez, ha ezt egy újabb rendelet megköveteli. A legfontosabb jelen esetben, hogy az szja levonása megtörténik a "fémet leadó magánszemélyek" esetében a Vételi jegyen, és a „kifizetendő összeg” rovat a ténylegesen átadható pénzt mutatja, nem kell semmit sem számolni. A program – a frissítés után - beállítja (kiegészíti) az Önök adatbázisát a hiányzó adatokkal. Nyilván nem jut idejük arra, hogy adónemeket hozzanak létre, majd ezeket egyenként hozzáillesszék a partnertörzsben a magánszemélyekhez. Ezek a feladatok a programfrissítéskor és a program használata közben automatikusan megtörténnek.

 

Hány helyen lát változást az SZJA miatt a Vaslap programban?

  • 16% SZJA, 22,2% SZJAA törzsadatok között elérhető lett egy "Adónemek" táblázat, ami lehetőséget ad, hogy állíthatóak legyen az adók. Az induláskor egy 0%-os és egy 4%-os sort láthatunk a táblában. Később itt vehető majd fel több féle szja, ha egy rendelet ezt megköveteli. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert a törvény nem ír 16%-os szja-ról! Még nem teljesen egykulcsos az adótörvényünk. Ezért a későbbiekben az szja mértéke bármennyi lehet. Az is előfordulhat, hogy a 2.420.000,- Ft-os jövedelem felett már nem 16%-os, hanem 22,2%-os szja-val kell számoljunk. Ez esetben a teljes összegből nem 4%-ot kell levonnunk az illetőtől, hanem 5,55%-ot. Persze ez csak akkor lehetséges, ha a magánszemély közli a fémkereskedővel, hogy ő már átlépte a 2.420.000,- Ft-os jövedelemhatárt. Reméljük nem így fog történni a dolog, és az országunk vezetői egy jogszabályban pontosítani fogják ezt az anomáliát.
  • A partnertörzs is kiegészült egy oszloppal, ahol a fent megadott adónemek közül választhatunk, hogy kihez milyen adót (%-ot) rendeljünk. Ezt nem kell Önnek feltölteni. A Vaslap program ezt megteszi, amikor kiválaszt egy régi magánszemélyt, vagy egy újat visz be. Ekkor a program beírja az illető személyhez az alapértelmezett adót, ami most a 4%-ot jelenti.
  • Az Anyagmozgás Naplóban láthatja a bevételek (és kiadások) esetében az adót tartalmazó oszlopokat.
  • A Vételi Jegyre rákerült az "szja"-t tartalmazó adat tételenként, és összesítve is. A Vételi Jegyen, a "Kifizetendő összeg" rovatban már az adólevonás utáni összeget láthatja. (Természetesen csak magánszemélyek és "VPOP engedélyes fémek" esetén kerül levonásra az adó. Ha valaki papírt hoz, akkor nem fog szerepelni adólevonás a bizonylatnak azon a tételén.)
  • A program bal oldalsó ikonjai között, a legalsó helyen megjelent egy "Adók jelentése" modul, amiből előállíthatjuk a havi szja levonásokból származó összesítő listát. A mai tudásunk szerint ezt kell átadni a könyvelőnek minden hónap után.
  • Az adók miatti változások érintették a "Félretett tételek" és "Kiadás" táblázatát is.

 

Hogy oldottuk meg a sztornózást?

Hogy akadályoztuk meg, hogy a rontott bizonylat és a helyette készített második bizonylat szja-jat nehogy duplán befizessék?

A Fémtörvény végrehajtási rendelete tiltja, hogy visszanyúljunk az Anyagmozgás Naplóba, ezért ebben nem jelölhetjük meg azokat a bizonylatokat, amelyek helyett másikat készítettünk. A módszerünk az lett, hogy a rontott Vételi Jegy sztornó bizonylatán - valójában a "korrekciós jogcímű" Szállítólevélen - is számoljuk az SZJA-at. Így az "visszakerül" a magánszemélyhez, akárcsak a korrekciós anyagmennyiség. A havi listában pedig, amikor összesítésre kerül az adó, akkor a fent említett két bizonylat kioltja egymást, és nem kerül jelentésre az adó. (A Szállítólevélen továbbra sincs feltűntetve érték, csak anyagmennyiség szerepel rajta.)

 

A programfrissítés menete

Alap esetben a program a beindítása után – élő Internet kapcsolat esetén – felkínálja a frissítés lehetőségét. (Az „Új javítócsomag keresés” indítható a program felső menüjéből kézzel is.)

Fontos kérdés, hogy az "Adatbázis Szinkron" megtörtént-e az elmúlt napokban!? Ugyanis ez a folyamat töltötte le előzőleg az új program számára szükséges adattáblákat. A szinkron során kerültek be az új (adókat tartalmazó mezők) az Ön helyi adatbázisába. Amennyiben ezt nem végezte el december végén, akkor a frissítés után csak a "kötelező adatbázis szinkronnal" tudja majd elindítani a programot. Ha esetleg hónapok óta nem szinkronizált, akkor javasoljuk, hogy most csak az "Adatbázis Szinkron" első pontját pipálja ki, tehát csak az első lehetőséget, az "Adatstruktúra frissítést" futtassa le. (A normál, hosszú idejű szinkront, amelyik mentést is tartalmaz, későbbre is hagyhatja.

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!