Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Ellenőrzések, razziák

Felszámolják az illegális zónát
Új eszközökkel és szorosabb felügyelettel kívánja a hatóság ellenőrizni a hazai használtfém-piacot. Cél: az illegális, és szürke zóna visszaszorítása.

Ellopott kábelek, közlekedési táblák, csatornafedlapok, elbontott fémhidak, üzem alatt lévő, illetve forgalmon kívüli  vasúti pályatestek és biztosító berendezések. Országosan tízmilliárdos nagyságrendű, de a megyében is százmilliós kárt okoznak a fémtolvajok, s az ezekre ráépülő törvénytelen vagy féllegális használtfém-kereskedelem. A büntetendő módon szerzett haszon nagyobbik részét a lánc végén lévő zugfelvásárlók teszik zsebre, nem pedig az akár áram alatt lévő vezeték megrongálásával az életüket fillérekért kockáztató fémtolvajok.

Szigor. A kereskedők naponta online küldenek adatokat a hatóságoknak arról, mit adtak-vettek, és arról is, hogy kitől.
Nem csoda, ha a hatósági munka leginkább az illegális kereskedők felderítésére, s az engedéllyel működők ellenőrzésére irányul – erősítette meg Mérész Ferenc pénzügyőr alezredes, az Egri Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka. A tetemes anyagi, netán egy-egy szobor eltűnésekor eszmei  kár ugyanis csak egyik eleme ennek a törvénytelen ágazatnak. A másik komoly vetület az élet közvetlen veszélyeztetése, illetve a vagyonbiztonság. Elég csupán egy működésképtelen vasúti fénysorompóra gondolni, aminek kábeleit elvágták, akkumulátorát elvitték. 

A Fémtörvény és annak végrehajtási rendelete idén január 1-jén lépett hatályba, melyet követően a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában, tevékenységi biztosíték nyújtása mellett végezhető. A törvény megalkotását többek között az illegális fémkereskedelem visszaszorítása tette szükségessé, tehát a törvény fő célja nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése – hangsúlyozza az Egri Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka.

Heves megyében is népszerű a fémlopás

Heves megyében korábban hat illegális fémfelvásárló telepet derítettek fel: ebből ötöt Füzesabony térségében. Egy nem bejegyzett felvásárló tevékenykedett Gyöngyös térségében. Színesfém- feldolgozó vállalkozásokból pedig hét üzemelt a megyében. Ebből Eger környékén négy, míg a hatvani térségben három. A többnyire éjszaka mozgó tolvajokat nem könnyű tetten érni, személyüket felderíteni, hiszen az ellopott tárgyakon gyorsan túladnak. Több száz esetről van szó, fele felderítetlen marad.

A fémkereskedelmi hatóság, a Vám- és Pénzügyőrség látja el a törvényben meghatározott ellenőrzési és szankcionálási feladatokat is. Mint megtudtuk: a jogalkotó átmeneti időszakot biztosított a felkészülés érdekében mind az ügyfelek, mind a hatóság részére. Ez azt jelentette, az érvényes szakhatósági engedély birtokában fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet folytató személy április 1-jéig nyújthatta be az engedély iránti kérelmét, de annak elbírálásáig fémkereskedelmi tevékenységét még végezhette. Ám április elsejétől e tevékenység kizárólag az engedély birtokában lehetséges.
A törvény előírja: a fémkereskedők csak attól vehetnek át fémet, aki igazolja személyazonosságát. A magánszemélyektől átvett anyagot hat napig tárolni kell. A kereskedők naponta online küldenek adatokat az illetékes hatóságoknak arról, mit adtak-vettek, és arról is, hogy kitől.

Ellenőrzött zugkereskedők: kivizsgálják a bejelentéseket

A legális és az illegális telepeket január 1.-je óta a vámhatóság munkatársai ellenőrzik. Az Egri Vám- és Pénzügyőri Hivatal az illetékességi területén működő legális telephelyekről vezetett nyilvántartása szerint Heves megyében jelenleg 22 érvényes engedéllyel rendelkező gazdálkodó működik. Az ellenőrzések most elsősorban az illegális fémkereskedelem felszámolására irányulnak. Az Egri Vám- és Pénzügyőri Hivatalhoz érkezett bejelentéseket,  információkat minden esetben kivizsgálja a hivatal és jogsértés esetén a szükséges intézkedést megteszi. Az elmúlt fél évben a felderítési munka során nem tártak föl számottevő zugátvevőt-kereskedőt.

Illegális fémtelep Csőszön
Mintegy tizenhárom tonna fémhulladékot foglaltak le egy illegális fémtelepen a Fejér megyei Csősz községben - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai bűnügyi információk alapján ellenőrzést tartottak a Fejér megyei Csőszön egy ingatlanon.
Az akció alkalmával az ingatlan területén ketten tartózkodtak, akik a helyszínen tárolt, többségében bontott autóalkatrész eredetét semmilyen formában nem tudták igazolni, fémkereskedelmi tevékenységre vonatkozóan engedéllyel nem rendelkeztek, kérelmet erre vonatkozóan a vámhatósághoz nem nyújtottak be  tájékoztatott  Sipos Jenő ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője.
 A Vám- és Pénzügyőrség a mintegy 13 tonna fémhulladékot lefoglalta, és az ügyben helyszínen tartózkodó 2 férfi ellen eljárást indított. A várható bírság összege elérheti az 1 millió forintot.

Január elsejétől a vám- és pénzügyőrség lett az ország fémellenőrzési hatósága, így a szervezet új járőr alosztályokat hozott létre, és fejlesztette bűnügyi technikai és helyszínelői állományát a Közép-dunántúli régióban.
Január elsején hatályba lépett a fémtörvény és annak végrehajtási rendelete, így fémkereskedelmi tevékenységet csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában, s egy tevékenységi biztosíték nyújtása mellett lehet végezni. A fémkereskedelem ellenőrző hatósága a vám- és pénzügyőrség lett, amely a törvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési, ellenőrzési és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat látja el. Az engedélyezési eljárást, azóta a Közép-dunántúli régióban székhellyel rendelkező cégek esetében a pénzügyőrség Székesfehérvári regionális ellenőrzési központja folytatja le.
 Átmeneti időszakként egészen 2010. április 1-jéig volt lehetőség arra, hogy a fémkereskedelmi engedélyhez kötött tevékenység akár fémkereskedelmi engedély nélkül is végezhető legyen, de ehhez január elsején érvényes működési engedéllyel és telepengedéllyel kell rendelkezni. 

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!