Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

MR1 - A fémtörvény óta többen buknak meg

A fémkereskedéssel foglalkozók alig harmada jelentkezett eddig, hogy a januárban hatályba lépett fémtörvény alapján megújítsa engedélyét. A türelmi idő április 1-jén járt le. Az új törvény szigorúbb ellenőrzést, adminisztrációt, állandó elektronikus kapcsolatot ír elő.

A legfrissebb hírek szerint egy szivattyútelep megrongálása okozta a legnagyobb kárt az országnak. Tettükkel mintegy 30 millió forinttal károsították meg az államot. De nem ez volt az egyetlen illegális cselekmény. A napokban egy csepeli kereskedőt 4. alkalommal kerestek fel a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai.
Ezen kívül múlt héten az eddigi legnagyobb illegális fémtelepet találták meg a Vám- és Pénzügyőrség ellenőrei Kiskunfélegyházán. Rendszámtáblákat, útjelző táblákat, vasúti kábeleket, csatornafedeleket és roncsautókat egyaránt találtak a 100 tonna hulladék között, amivel az üzemeltető nem tudott elszámolni.
Egy Pest megyei telep is megbukott, ahol szintén rendszámtáblákat és lopott személygépkocsikat is találtak.

Egyes vélemények szerint öntödékbe kellene vinni a fémet. A gond ezzel csak az, hogy az öntödék más elbírálás alá esnek.
Április óta több ellenőrzést is tart a Vám- és Pénzügyőrség. A felderítések többségét bejelentéseknek köszönhetik. Ennek ellenére még rengeteg illegális átvevőhely van, melynek többsége vidéken található. A határátkelőhelyek térségében mobilcsoportok, járőrszolgálatok szúrópróba szerűen tartanak ellenőrzést.

Az egyik fémátvevő telepen lopott mezőgazdasági alkatrészeket akartak leadni, ahová még a rendőrséget is ki kellett hívni. Az illetőket még a rendőrség sem tántorította el attól, hogy másnap visszamenjenek, és követeljék a pénzt azért, amit egyébként úgy loptak valahonnan. A fémkereskedők úgy vélik, hogy a napi jelentési kötelezettség jelentős többletmunkát okoz (napi 2-4 óra), ezen kívül nem látják a kézzel fogható eredményét a VPOP ellenőrzésének.
A sajtó szerint nem kellene minden nap ezzel a témával kapcsolatban hírt leadni, mert elveszíti hírértékét.

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!