Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Program verzió száma az engedélyben

Cikkünk a pénzügyőr ellenőröknek szól.

Az ország különböző területein dolgozó pénzügyőrök más-más megközelítésben beszélnek a szoftver verziószámáról. (Megjegyzendő, hogy ez nem az ő hibájuk, hiszen nem kaptak felvilágosítást a pontos definíciókról.) Fontos, hogy országosan egységesen használjuk a szavakat, ugyanis komoly gond származhat abból, ha a „verziószámot” összetévesztjük a „javító csomag” számmal.

A „rendelet” szerint a szoftver verziójának az engedélyben szerepelnie kell. Az engedélyezett programverzió meglétét a hatóság a helyszínen ellenőrzi. Ettől eltérni – más verziót használni – csak abban az esetben lehet, ha egy engedélymódosítást kér a fémkereskedő.

Mit jelent a szoftver verziószám?

Egy program egy adott változatát azonosító szám. Általában x.y alakú, ahol a fő verziószám (x) változása az adott szoftver nagyobb változását jelenti, az alverziószám (y) változása pedig – alapműködést nem befolyásoló – javítást jelöl. A verziószám kialakítása fejlesztőnként más és más, arra egységes szabály nincs. Az biztos, hogy nagyobb verziószám mindig később kiadott, újabb programot jelöl.

Mit jelent a szoftver javítás száma?

A programok (program verziók) javítása karakterekkel vagy számokkal jelölt javító, frissítő csomagokkal lehetséges. Ezek a javító csomagok csak az adott verziószámú programváltozat mellet képesek a javításra, nem tudnak érvényesülni egy tőlük idegen verzió alatt. Nem létezik kódolási szabvány vagy nomenklatúra a frissítések sorszámozására. Egyes fejlesztők (pl. Microsoft) betűvel és számsorral jelölik a javításaikat, mások fő- és alszámmal látják el azokat.

Egy egyszerű példa, amivel mindnyájunk találkozhat:

Amikor veszünk egy „Windows XP Professoinal” verziójú programot (a példában egy operációs rendszert) akkor az erre érkező automatikus frissítések után nem fog megváltozni a verziószám. Ha feltelepítjük a kiadott a „szervízpakkot” a Windowsra, akkor sem lesz más a program veziószáma, marad a „Windows XP Professional”, nem lesz belőle „Windows XY”.

Fontos az engedélyben - a Vaslap program esetében -, hogy a 2. verzió szót használják, és ne a javítás kódját fogalmazzák bele a határozatba. (A javítások egyrészt a felhasználók hibajelzései, másrészt a VPOP által kiadott újabb és újabb módosítások miatt kellenek folyamatosan. Ezeket a frissítéseket rendszerünkben egy háromtagú kóddal jelöljük. Ide kattintva megtekintheti az eddigi javításokat.)

Kapcsolódó cikkünk: "csak egyetlen vezió létezik, nincs demó és éles..."

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!