Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Infók egymástól...

Az oktatáson hallottuk...2010. április 17-én tartottuk harmadik oktatásunkat a Vaslap program használatával kapcsolatban. Az előadók nem Vaslap program fejlesztői voltak, hanem egy fémkereskedő /Faragó Zoltánné/, aki már hosszú ideje használja a rendszert a saját telephelyén. Cikkünk nem csak az oktatásról, hanem a fémkereskedők friss tapasztalatairól is szól, amelyeket megosztottak velünk.

Az Oroszlányon tartott rendezvényünkön már néhány fővel többen, közel 30-an vettek részt, mint az előző miskolci oktatásainkon, ahol csak 20, illetve 25 fő igyekezett elsajátítani a nyilvántartó program használatát. Meg kell említenünk, hogy szép számmal jelentkeznek azok a vállalkozások is, akik a számukra költségesebb megoldást választják, és Vaslap munkatársait hívják el a telephelyükre, hogy a helyszínen mutassák be a rendszert, illetve adják át a használat fortélyait.

Sok információ birtokába kerülhettek az oktatásra ellátogatók, ugyanis a szoftver gyakorlása mellett több kérdésükre választ kaptak a helyszíni szemlékkel és a pénzügyőrség „szokásaival” kapcsolatban is. Az engedélyezési eljárások rejtelmeiről, a VPOP ügyrendjéről a meghívott jövedéki tanácsadó, Fülöp Attila adott tájékoztatást.

Kiderült, hogy a VP több regionális központjában még mindig nem tudják, hogy rendszerünket elfogadták, engedélyezték, pedig a jelenlévők között is találkoztunk olyan fémkereskedő cég képviselőjével, aki az engedélyt már megkapta, olyan módon, hogy a nyilvántartásához a Vaslap programot jelölte meg az engedélykérelmében.

Mi legyen a tárolóhely neve?Fontos tudni, hogy a programba megadott tárolóhelyek beazonosíthatóak kell, hogy legyenek.

Minden engedély kérelemhez csatolni kellett egy térképvázlatot a telephelyről és az ott található területrészekről, tárolóhelyekről. Amikor a későbbiek során majd ellenőrzést kapnak, akkor a kiküldött hatósági ellenőr nem valószínű, hogy ismerni fogja a telephelyet, ezért csak a leadott és engedélyezett dokumentummal a kezében tud végigmenni a területen. Ha a térképen úgy jelölték meg a vas tárolót, hogy az a bejárattól jobbra van, akkor ezt ajánlott, hogy tartsák is be, és a nyilvántartó programban is ilyen nevet használjanak. Ha a terület elrendezésén változtatnak, akkor azt jelentsék be a pénzügyőrségnek is egy újabb területrajzzal, így elkerülhetik a bírságot.

Kérdésként merült fel, hogy mikor és hogyan kell kiállítani az anyagkísérő okmányt?

A programból is nyomtatható a „kiadás modul”-ból ez a bizonylat, de természetesen ennek csak akkor van értelme, amikor a szállítmány a saját telepről indul, ahol mérlegelni lehet az anyagokat, és nyomtatni is lehet a bizonylatokat. Mi van akkor, ha nem a saját telephelyről indulunk, távol rakodunk fel az autóra, de a sofőrnél nincs sem számítógép, sem nyomtató? Szóba jött, hogy a VP-nél már megvásárolható az előre nyomtatott, sorszámozott anyagkísérő okmány. A következő oktatásra Ön is jelentkezhet!
A pénzügyőröknek ugyan még nincs nagy rutinjuk ennek kiadásában, de készségesen állnak a fémkereskedők rendelkezésére. (A megvehető nyomtatványon 4 sor áll rendelkezésre az anyagok felsorolására, ezért egy pótlap beillesztésével van csak lehetőségünk az újabb sorok hozzácsatolására. Így aztán két tömbre lesz szükségük, és a pótlap sorszámára hivatkoznunk kell az első lapon, de ezen - az újabb bürokratikus mulatságon - már senki sem lepődik meg.) Ha valaki egy ilyen tömbből származó anyagkísérővel fogja végezni a szállításait, akkor a programunkba, mint „külső bizonylat”-ot viheti fel azt a „kiadás modul” felületén.

Fontos információnak bizonyult a jövedéki tanácsadó – ide kapcsolódó – néhány mondata, miszerint „az anyagkísérő okmányt a fémhulladékot kiadó kereskedőnek kell kiállítani a telephelyén”, és a szállítónak (vagy szállító másik kereskedőnek) ezt át kell adnia.

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai zömében korrektek a vállalkozókkal, de hallottunk olyan túlkapásokról is, amelyekkel a fémkereskedők találkozhattak a helyszíni szemle során. Végezetül ki kell emelnünk, hogy – tapasztalataink szerint – a kirívó eseteken felül a VPOP szakemberei tisztességesen, „munkatársként” bánnak a fémkereskedőkkel, hiszen épp olyan nehéz helyzetben vannak a szemléző ellenőrök is, mint a rémült ügyfeleik.

Amennyiben Ön is részt venne egy "Vaslapos" oktatáson, ide kattintva - a régebben kiadott űrlapunkon - vagy telefonon jelezheti nekünk. (Nemcsak azokat az érdeklődőket várjuk, akik megvásárolták a programunkat.)

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!