Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

A VPOP hírei (március elején)

Kinek kell engedély?Cikkünkben röviden, egyszerűen szeretnénk átadni Önöknek a – január óta várt – VPOP állásfoglalásokat. A teljes, javított (2010/4 márc. 5.) Fémkereskedelmi Hírlevél a VPOP honlapjáról letölthető.

Egyes vállalkozások (pl. fuvarozók) számára jó hírekkel, más vállalkozások (pl. bontók) számára rossz hírekkel szolgálhatunk.

 

Begyűjtés

A fémkereskedőnek nem minősülő személyek fémkereskedelmi engedély nélkül végezhetik a begyűjtést. Viszont a begyűjtés csak írásbeli megállapodás alapján történhet. Csak akkor nem kell írásbeli megállapodás, ha közterületről, ellenérték fizetése nélküli történik a begyűjtés. (Az anyag engedély nélkül értékesíthető, hasznosítható, amíg az nem minősül felvásárlásnak).  

Gyártó, forgalmazó visszavételéhez nem kell engedélyVisszavétel

Ha a gyártó, vagy a forgalmazó a vásárlóktól használt terméket, hulladékot vesz vissza, az nem fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenység, még akkor sem, ha azt betétdíj vagy térítési díj fizetése mellett végzik (pl. használt cikk kereskedő, mobil telefonokat beszámító mobilszolgáltatók, üres sörös dobozokat visszaváltó kereskedelmi láncok).

Ártalmatlanítás

Ártalmatlanítási célból történő átadás során a hulladék birtokosa fizet a hulladékkezelőnek egy szolgáltatásért, melyet környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási jogszabályok írnak elő. A tevékenység folytatásához nem szükséges fémkereskedelmi engedély.

Bontóknak engedély kellElektronikai hulladékbontás, Gépjárműbontás

A Fémtörvény hatálya alá tartozik, ha hasznosítjuk, raktározzuk, értékesítjük az anyagokat. (Ha a bontó ellenérték nélkül veszi át az anyagokat, de előkezeli, és a kinyert fémeket értékesíti, akkor is fémkereskedelmi engedélyköteles a tevékenység.)

Nemesfémtartalmú anyag (kinyerő) bontás

A Fémtörvény hatálya nem terjed ki a nemesfémekre.

Bérfuvarozáshoz nem kell engedélySzállítás, fuvarozás

Bérfuvarozása nem tartozik a Fémtörvény hatálya alá. (A fémkereskedő által nyújtott bérfuvarozás sem engedélyköteles, csak akkor válik azzá, ha a hulladékfém a kereskedő tulajdonába kerül.)

Külföldre történő értékesítés

Az eladónak kell fémkereskedelmi engedéllyel rendelkeznie, az anyagkísérő okmány csak akkor szükséges az anyag belföldi igazolására, ha nemzetközi fuvarlevél nem tartalmazza az előírt adatokat.

Külföldről érkező anyag felvásárlása

A felvásárlónak szükséges a fémkereskedelmi engedély megléte.

 

Milyen úton kell benyújtani a kérelmet?

A fémkereskedelmi engedély iránti kérelem el-fogadható postai vagy személyes (kérelmező képviselője, megbízottja) úton, vagy elektronikus úton.

Az engedélykérelemhez eredetiben kizárólag az alábbi okmányokat kell csatolni:

  • Eredetibenköztartozásmentes adózói igazolást, amennyiben az engedélykérő nem sze-repel a köztartozásmentes adózói adat-bázisban,
  • anyagkísérő okmány aláírásra jogosult személyeknek a cégjegyzére jogosult személy által cégszerűen ellenjegyzett aláírás mintáját.

Az alábbi okmányokat nemcsak eredetben, de hiteles másolatban is elfogadjuk (kérelmező eredeti aláírásával és bélyegzőlenyomatával el-látva is):

  • a telephelyet igénylő tevékenység ese-tében a használati jogcímet igazoló ok-iratot,
  • Hiteles másolatbana telephely berendezéseinek technológi-ai rajzát, műszaki leírását, a technológi-ai folyamatábrát,
  • a tárolt, betárolt fémkereskedelmi engedélyköteles anyag készletre vételét, készletcsökkenését dokumentáló,
  • nyilvántartási és bizonylati rendszerének le-írását,
  • a telephelyen folytatott tevékenységhez jogszabályban előírt jogerős hatósági engedély megnevezését, számát, kiadá-sának időpontját tartalmazó nyilatkozatot,
  • a fémkereskedő engedélyköteles anyagok azonosításához alkalmazott leírásait (mintavétel; azonosítási módszerek),
  • tevékenységi biztosíték számításának levezetését,
  • a Fémtörvényben és a rendeletben előírt nyilvántartás mintáját vagy az azokra vonatkozó számítógépes nyilvántartás leírását.

 

A fémkereskedelmi engedélyhez milyen biztosíék/bankgarancia szükséges?

Tevékenységi biztosítékként pénzügyi biztosíték vagy letétbe helyezett készpénz fogadható el.

Tevékenységi biztosítékként csak olyan bankga-rancia, biztosítási szerződés alapján kiállított köte-lezvény fogadható el, melyből egyértelműen megállapítható az érvényesség kezdő- és végső napja, valamint az igénybejelentésre nyitva álló határidő, továbbá melynek kizárólagos kedvezményezettje-ként az engedélyt kiadó REK van megjelölve.

 

Szakképesítés, Végzettség:

Bármilyen szakhatósági igazolás elfogadhatott.



A VPOP honlapján olvasható a cikkünk eredetije.  

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!