Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

A 2010. februári Fémes konferencia hírei

+ 1 hónap2010. február, az  „Iránytű..." konferencia tanulságai, hírei:

A konferencia egyik fő híre: Az engedély kérelem beadásának határidejét eltolták 2010. 04. 01-re. A gazdálkodók a kérelmük jogerős elbírálásáig a tevékenységüket - az átmeneti időszakban - fémkereskedelmi engedély nélkül is folytathatják.
(Az a fémkereskedő cég, amelyik 2009. 06. 29-én már működött, 2010. 04. 01-ig folytathatja tevékenységét engedély nélkül.)

Az engedélyek elbírálásának VPOP ügyintézési határidejét ne felejtsük el, mert ez akár időlegesen engedély nélküli működést vonhat maga után! Erről a VPOP honlapján olvashatnak részletesebben (kattintson ide).

Elhangzott kérdésekre kapott válaszok:

  • Mindenféle korrekciót a havi zárásban lehet megtenni (telephelyek közötti szállítás, súly korrekció), esetleg a következőben, amennyiben tárgyhót követően záródik az „eset”
  • Azon a napon, amikor nincs forgalom, akkor is kell nullás napi jelentést adni.
  • Munkaszüneti napokra elvileg nem kell jelentés, de írásos állásfoglalás a VPOP honlapján várható.
  • Nem tudjuk, hogy a vaslap.hu csapatán kívül még hányan fordultunk az adatvédelmi biztoshoz, de a VPOP értelmezése szerint is a személyiséget igazoló okmány lemásolása ellentmondásos!
    A Rendelet szerint a személyazonosságot igazoló okmányt fénymásolni kell, viszont ez alkotmányellenes, így nem szükséges - mondta Szabó József, hadnagy, a Jövedéki Igazgatóság osztályvezető helyettese.
    (Meg kell jegyeznünk, hogy a VPOP hivataos, írásos véleményét még nem találtuk meg ezügyben, így tudósításunk csak a Konferecián szóban elhangzottak összefoglalója, nincs jogszabállyal, állásfoglalással alátámasztva.)
    Bár a Kormányrendelet nem került visszavonásra, vagy módosításra, a hatóság senkit sem kényszeríthet a jogszbályok - így az Alkotmány - megszegésére. Az Alkotmány felsőbb szintű, mint egy kormányrendelet, ezért, amikor valakinek az igazolványát - akarata ellenére - lemásoljuk, akkor ő jogosan beperelhet bennünket. 
    Ennek ellenére a személyazonosságról továbbra is meg kell győződni, az igazolvány adatait ezek után is rögzítenünk kell a nyilvántatrásunkban. Csak abban az esetben másolható az igazolvány, ha erről a igázolványt átadó személy nyilatkozik, és aláírásával elismeri, hogy az ő engedélyével történt a másolás, de ezt természetesen jogában áll megtagadnia. 
    (Ha az elhangzottak ellenére mégis szükséges lesz a jövőben a másolás, akkor - vaslap.hu tanácsadójának javaslata szerint - úgy járhatunk el helyesen, ha a másolaton aláíratjuk az ügyféllel a következőt; "Alulírott hozzájárulok szamélyi okmányom másolásához". Abban az esetben, ha az ügyfelünk nem ad engedélyt erre, akkor a következőt írassuk alá vele; "A személyi okmányom másolásához nem járulok hozzá." Ezzel a módszerrel minden jogszabálynak eleget tehetünk.)
  • Magánszemély vevőnél, eladónál mindig kell adóazonosító jel (szigorúan veszi a VPOP).
  • Engedély kérelemnél kell jelezni, ha egyedi nyitva tartást alkalmaznak, a napi adatszolgáltatás meghatározása is eszerint alakul (pl. egy vasudvar vasárnap, hétfőn szünnapos, akkor kedden kell adatszolgáltatást indítaniuk)
  • Amikor egy autóbontó alkatrészként bontja szét a hozzá beérkező anyagokat (nem hulladék), akkor a „Fémtörvény” hatálya alá tartozik-e? (Írásos állásfoglalás a VPOP honlapján várható.)
  • Meghatalmazással hulladékot eladó magánszemély esetében történő átvétellel kapcsolatosan is . (Írásos állásfoglalás várható a VPOP honlapján.)
  • Amennyiben tartózkodási engedéllyel hazánkban élő magánszemély eladónak nincs adóazonosító jele mi a teendő. (Írásos állásfoglalás a VPOP honlapján várható.)
  • VPOP honlapon 2010. 04. 01. után megjelenik az engedéllyel rendelkező fémkereskedők listája.

Az engedélykérés folyamatának egyszerű vázlata:

  1. A fémtörvény hatálya alá tartozó cégeknek először is az „ügyfélkapu” rendszerében kell regisztráltatnia magát (amennyiben még nem rendelkezik ÜK azonosítóval és jelszóval).
  2. Ezek után kell a VPOP területileg illetékes központjához benyújtani az EÜC regisztráció (ÁNYK-ás adatlappal) iránti kérelmet illetve egy ún. VPID számot kell igényelnie. Így lehet indítani az engedélyezési kérelmet elektronikusan vagy papír alapon benyújtva.
  3. Az engedélyezést követően ezen az ügyfélkapun történik az adatszolgáltatás (elektronikusan, hiszen naponta van rá szükség) vagy kézileg ugyancsak a területileg illetékes irodának. Fontos, hogy az ÜK-on megadott adatoknak meg kell egyeznie az EÜC regisztráció információival (az adatszolgáltatást végző személy= bejelentő ugyanaz kell, legyen).
  4. Javasolandó internet elérés biztosítása, hiszen a napi adatszolgáltatási kötelezettség adminisztratív terhet ró a vállalkozásra, pláne ha papír alapú adatszolgáltatást szeretnének bevezetni.

A Vaslap program eleget tesz a feladatnak, hiszen a napi adatszolgáltatáshoz szükséges adatokat exportálja az adatbázisból, így pár kattintással elvégezhető az elektronikus információküldés.

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!