Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Vaslap szerver nélkül?

felesleges_biztonsag_01Néhányan azzal a kéréssel fordultak a vaslap.hu csoportjához, hogy szeretnének egy különálló, saját szerveren üzemelő rendszert magukénak tudni, annak ellenére, hogy ezzel elveszítik - a rendszer által biztosított - több helyszínes működést. Hozzá kell tennünk azt, hogy egyikük sem kifogásolta a rendszerünk biztonságát, de - mint lehetőséget - nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt az opciót sem.

Azoknak a megrendelőinknek, akik a kiemelt biztonságú rendszer ellenére sem vállalják a távoli adattárolást, kialakítunk egy opcionális lehetőséget a helyi adattárolásra.

 

Három probléma vetődik fel:

A következőkkel kell megbírkóznunk akkor, amikor egy olyan Vaslap rendszert üzemelünk be, amelyiknek a teljes adatbázisa "otthon" tartható.

  1. Elveszítjük a több helyszínes működéstTalán legfontosabb, hogy ezzel a megoldással a programunk elveszíti egyik legnagyobb erényét, a több helyszínes működést. Ha az adatbázis szerver nem érhető el mindenhonnan, akkor a rendszer kizárólag a telephelyen vagy az irodán belül működhet. Sem a környezetvédelmi megbízott, sem a jövedéki tanácsadó nem fogja tudni távolról elvégezni az adatszolgáltatást. Ugyanígy nem megy a cikkek távoli áttárazása, vagy a könyvelők listáinak kinyerése egy másik irodában.
    (Meg kell jegyezzük, hogy egy ilyen kialakítású adatbázis később visszahelyezhető a vaslap.hu központi kiszolgáló számítógépeire, és a sztenderd működés életbe lép.)
  2. Adatbiztonság házilagKövetkező gond a fémtörvény végrehajtási rendeletében előírt példátlanul "kacifántos" mentés betartása. Ha az adatbázis szervernek az egyik helyi PC-énket jelöljük ki, sőt - rossz esetben - ezen kívül nincs is több PC-énk, akkor minden nap legalább egyszer egy külső egységre kell az adatbázist kitennünk. A számítógépünk sérülése esetén innen lehet a mentés előtti állapotot visszatölteni. Ezt a folyamatot  - előírás szerint - naplózni kellene, de hogyan naplózzuk abban az esetben, amikor a felhasználó (vagy az általa megbízott informatikus) "direktben" visszamásolja a fájlokat az új számítógépre?
  3. Probléma a program helyi – szerveres – adatbázisának a frissítése is. A program önmagát képes frissíteni, lecserélni az Interneten keresztül, de az általa használt helyi adatbázist is módosítania kell, hogy az új funkciók működhessenek. Egy példa: a program új verziója képes lenne kezelni az APEH által bevezetetett „EH-kódot” (ilyen valójában nincs), de a helyi adatbázisban még nem létezik ennek az adatnak a számára hely, ezért a program hozzá kell, hogy nyúljon az adatbázis struktúrájához, és módosítania kell azt. Az új mezőt alapértékekkel is el kell látni, amelyeket szintén az Interneten található alapértelmezett adatbázisból lehet letölteni. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is szükséges lesz egy minimális Internet használatra, illetve adatbázis „struktúra szinkronizálásra”.

Ennek a lehetőségnek a kialakítása nem várható 2010. március előtt, ezért - amennyiben minket választanak - azt javasoljuk, hogy manuális nyilvántartást jelöljék meg az engedély kérelmükben, és csak a programunk helyi szerveres telepítése után váltsanak át a szoftveres nyilvántartásra.

Mennyibe fog kerülni?

Előre láthatólag a havidíj alacsonyabb, és a bevezetési összeg magasabb lesz. Kérjük Kedves Látogatóinkat, hogy egy pár soros e-mailben jelezzék, ha élnének a fent leírt lehetőséggel, illetve szavazzanak a következő blokkban! Ennek segítségével képesek leszünk számba venni azt, hogy hányfelé lehet leosztani a fejlesztésünk értékét.

Ön melyik megoldást választaná?
 

(A szerverünk biztonságról a Felhasználói Leírásban olvashat többet, ahol a biztonsági szolgálattól kezdve - a tartalék szerveren át - a szerveres adatmentésig, több fontos elemet felsorolunk.)

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!