Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Engedély kérése már most!

beleferunk-e_jobb
Több fémkereskedő fordult már hozzánk azzal a kéréssel, hogy milyen módon lehetne - már most - beadni az engedélykérelmet, amelyben a vaslap programot jelölnék meg a nyilvántartásuk vezetésére, úgy, hogy a program még nincs készre jelentve.

Cikkünkben egy olyan lehetőséget kínálunk, amelyet az Önök javaslatása állítottunk össze.

Mi, fejlesztők jelenleg is a rendszert alakítjuk, de a legnagyobb problémánk nem a saját feladatunk elvégzéséből adódik, hanem abból, hogy a VPOP-nek csak 2010. február 28-ra kell elkészíteni a napi bevalláshoz szükséges elektronikus nyomtatványt. Mindnyájunknak ehhez kell majd igazodni, ehhez kell hozzáilleszteni a programot is, de ezen a napon lehet, hogy már késő lesz beadni az engedély iránti kérelmet. Azt is tegyük hozzá, hogy a „törvény” és a „rendelet” – úgy látjuk – folyamatosan új értelmezést kap, amely vagy hozzátesz, vagy kitilt valamit a nyilvántartó program működéséből.
 

Mindezek mellett hogy lehetne hamarabb beadni az engedély iránti kérelmet?

Két ténnyel kell szembenéznünk:

  1. Nekünk, fejlesztőknek egy olyan szerződést és nyilatkozatot kell kiállítanunk, hogy Önök a szoftvernek jogos tulajdonosai, a rendszert megvásárolták, pedig valójában Önök még nem utalták át az összeget részünkre.
     
  2. Önöknek pedig egy olyan nyilvántartó program mellett kell voksolniuk, amiről azt sem tudják, hogy pontosan hogy működik, és a VPOP elfogadja-e? (Amennyiben az új verzió megjelenése előtt szeretne érdeklődni egy olyan fémkereskedőtől, aki már használja a régi verziót, akkor megpróbáljuk összehozni az illetővel.)

Itt kell megjegyezzük, hogy ilyesfajta egymásra utaltságot még nem tapasztaltunk, de valószínűleg Önök, fémkereskedők sem. Ebben a szituációban annyira meg kellene bíznunk egymásban, ami – magyar szemmel – elképzelhetetlennek tűnik, de tegyük hozzá, hogyha mindnyájan jól jövünk ki belőle, akkor az példaértékű lehet.
 

hatarido_megoldas_jobbMit tudunk ajánlani azoknak, akik nem szeretnének tovább várni az engedélykérelem beadásával?

A lentebb leírt szerződési kitételek nem a mi Ötleteink. Jó néhány fémkereskedő hívott bennünket telefonon, és ők, Önök adták ezeket a tippeket, hogy miként tudunk alkalmazkodni a jelenlegi szorult helyzethez:

  1. Az engedélyhez szükséges szoftver vásárlási szerződést, megfelelőségi nyilatkozatot és használati leírást a weboldalunkon közzétesszük január 28-ig. (Ezzel egy hónappal megelőzzük a VPOP nyomtatvány megjelenését.) Ha ezeket elolvasva úgy gondolják, hogy el tudják fogadni a feltételeket, akkor elküldjük a vállalkozásuk részére az aláírt, lepecsételt dokumentumokat.

    Két kitételt teszünk a szerződésben, melyből az egyik a vásárlót, a másik az eladót védi:

  2. A vásárlót, fémkereskedőt védve a szerződésben feltüntetjük, hogy a megrendelőnek akkor kell kifizetnie az általunk kínált nyilvántartó programot, ha a rendszer megfelel a jogszabályi előírásoknak, és az a VPOP ellenőrzésén is helytáll. Mivel a mi érdekünk az, hogy a befektetett munkánk és a költségeink megtérüljenek, ezért minden erőnkkel azon leszünk, hogy a végsőkig javítsuk, módosítsuk a rendszerünket, ahogy azt a VPOP kívánja. (A program az Interneten keresztül képes frissíteni önmagát, ha a felhasználó ezt engedélyezi.)
     
  3. A vaslap fejlesztői csoportját pedig azzal szerződési kitétellel biztosítjuk, hogy a megállapodásunk a megrendelővel csak akkor érvényes, ha a pénzügyi teljesítés megtörtént, tehát az összeg átutalásra került. A fizetési határidő - ebben az esetben - úgy fog szerepelni a számlán, hogy egy, az engedélykérlem benyújtása utáni időpontra mutasson, így ezidő alatt a programot kipróbálhatják. (A kérdés az, hogy mi történik, ha a VPOP ellenőrzés "véletlenül" annyira gyors lesz, hogy a teljes szoftvert még nem találja meg a fémkereskedő számítógépén...)

Természetesen nem mindenki fog egyetérteni a felvázolt lehetőséggel, és úgy gondolja, hogy túl kockázatos a lépés számára. Véleményünk szerint sem jellemző az ilyen típusú szerződés, csak azoknak kínáljuk ezt a lehetőséget, akik igen gyorsan szeretnének lépni. A vaslap új, kipróbálható, de nem teljes funkcionalitású verziójának ígért letöltési időpontját – úgy látjuk, hogy – tudjuk tartani, ami 2010. február közepére tehető.

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!