Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

ÁNYK megoldás 2024 márciusban

 

Miért nem tudják beküldeni a napi (F02) és a havi (F03) fémkereskedelmi jelentéseket sem a NAV által kiadott ÁNYK programmal?

 
A NAV módosította az ÁNYK nyomtatványfeltöltő rendszert (2024.03.21.) csütörtök reggelre. Ez miatt az ügyfelek jelentős része nem tudta beküldeni a fémkereskedelmi napi (F02) és havi (F03) jelentéseket.

Erről az országos problémáról sajnos semmilyen tájékoztatás sem adott ki a hatóság az Interneten. A NAV munkatársai telefonon azt mondták, hogy tudnak a hibáról, és amíg el nem hárul a probléma, amíg az ügyfelek nem tudják feltölteni a jelentéseket, addig kinyomtatva tegyék el a dokumentumokat.


Megoldás:
 

(csak ez sem a NAV weboldalán nincs leírva, sem a munkatársaik nem tudnak tájékoztatást adni róla).

Frissítse a számítógépére telepített ÁNYK keretrendszert (minimum v.3.33.0 verzióra)! AZ ÁNYK felső sorában általában meg is jelenik a „Frissítések elérhetők” felirat. Erre rákattintva (majd minden frissítési lehetőséget kipipálva) lehet tovább lépni, és telepíteni a frissítéseket. 

Hol tudja megnézni, hogy az Ön Számítógépén milyen verziószáma van az ÁNYK-nak?
 

Az ÁNYK felső menüjében a „Szerviz / Névjegy” menüpontra kattintva megjelenik egy ablak. A felület felső sorában olvasható az ÁNYK keretprogram verzió (ennek kell minimum v.3.33.0-nak lennie, 2024. március 21. után).


Ha nem jelenik meg a „Frissítések elérhetők” felirat:


Sajnos az ÁNYK nem minden esetben írja ki, hogy „Frissítések elérhetők” (a régebbi verziók egyáltalán nem írják ki), ezért a felhasználóknak fogalmuk sincs róla, hogy frissíteni kellene, és a NAV sem hívja fel rá a figyelmüket.

Ilyen esetben rá kell kattintani az ÁNYK felső menüsorában a „Szerviz / Frissítések” menüpontra, és végigmenni a frissítési folyamaton. Fontos, hogy a „Frissítések és új összetevők telepítése” ablak alsó részén látható jelölő négyzet „Publikálták az ÁNYK keretrendszer új változatát. A telepítés ajánlott” szöveg ki legyen pipálva:
Pipáljunk ki minden frissíthető dolgot és telepítsük azokat.


Ha fenti lehetőségeket végigjárva sem frissül az ÁNYK, akkor:

 

Sajnos a fentieket végrehajtva sem történik meg a frissítés néhány esetben (amikor az ÁNYK annyira régi a számítógépen, hogy az új NAV szerverhez sem tud kapcsolódni). Ebben az esetben kézzel telepíthetjük a legfrissebb ÁNYK verziót a NAV weboldaláról:

https://nav.gov.hu/nyomtatvanyok/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/AbevJava
 A weboldalon a „További letöltési lehetőségek”-nél válasszuk a „Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program (JAVA)” letöltést, azután indítsuk el a letöltött fájlt, és telepítsük az ÁNYK-t.


Ha az előző telepítés nem indult volna el (mert pl. a WinRar program indult el a telepítő helyett), akkor itt egy másik lehetőség a friss ÁNYK telepítésére.

Szintén a legfrissebb a NAV weboldaláról tölthetjük le, az előzőleg leírtak mellett jobbra látható az abevjava_install_oracle_jre.exe letöltési helye:Végső probléma, hogy a Java környezet is több éves a számítógépen:


Ha nem lenne elég a baj, (mert évekkel ezelőtt frissítették utoljára a programokat) akkor még szükség lesz magának a JAVA keretrendszernek a frissítésére is (vagy újratelepítésére a java weboldaláról). Ugyanis a ÁNYK csak az új Java környezetben indul el.

 

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!